Miluju Vánoce. Mám ráda vůně, protože dělají příjemnou atmosféru a pomůžou při relaxu a to nejen o Vánocích.
K Vánocům u nás vždy tradičně patřila purpura. A protože si vždycky říkám, že do té kupované „kdoví co“ dávají... :), začala jsem si purpuru připravovat sama.
Ráda bych ještě zmínila, že také vonné svíčky můžou obsahovat zdraví škodlivé látky. Proto je důležité při nákupu věnovat pozornost jejich složení.
Dnes se s vámi chci podělit o recept jak a hlavně z čeho já vyrábím domácí purpuru.
Postup
Na přípravu oleje jsem použila čerstvý vlaštovičník, jednu středně velkou rostlinu bez kořene. Dejte pozor pouští oranžové mléko, hrozí potřísnění oděvu.
Houbovou omáčku mám moc ráda, stejně tak smaženici :). Výhodou přípravy houbové omáčky je, že si ji můžeme uvařit i ze sušených hub a nejsme tak limitováni houbařskou sezónou. Mám pro vás recept na omáčku podle přírodní zahrady :).
Kváskování je moje láska, to už asi víte :D.
Když zadělávám chleba, většinou mi zbyde trochu rozkvasu. Nikdy ho nevyhodím, ale použiji na upečení nějaké dobroty. Například na upečení právě těchto úžasných krekrů...:)
Pokud nemáte vlastní kvásek, připravte si ho podle mého návodu. Recept najdete zde.
olivový nebo jiný za studena lisovaný kvalitní olej
čerstvé oregano (dobromysl)
Postup
Do vyvařené uzavíratelné nádoby dáme oregano, zalijeme olejem tak, aby bylo celé ponořeno v oleji.
A necháme cca 14 dní louhovat. Pak přecedíme.
Tip: Oregano sbíráme v červenci za suchých slunečních dní, nejlépe v poledne, kdy má největší obsah silic.