Články

V této sekci najdete nejen články o přírodní zahradě, ale také moje osvědčené recepty včetně mého oblíbeného kváskování. Můžete si také vyrobit například bylinkové oleje a najdete zde spoustu dalších návodů, informací a doporučení.

Hromada větví přikrytá sněhovou peřinou

Větve – útočiště pro živočichy v přírodní zahradě

Ořezané větve Ořezané větve jsou velice potřebným materiálem v přírodní zahradě. Nemusíme všechny seštěpkovat či spálit v kamnech. Budou sloužit jako útočiště pro živočichy nejen v zimě, ale i v létě. Kam větve umístit Ponechme větve jen tak na hromadě v klidném koutě zahrady, nejlépe poblíž... Číst dále.
Kadeřávek v přírodní zahradě, prospívá zdraví

Kadeřávek – zdravá i okrasná rostlina do zahrady i za okno

Kadeřávek je z mého pohledu nejen superpotravina, ale i superrostlina :). Nejen proto, že má plno zdraví prospěšných benefitů, ale také proto, že ji můžete venku na zahradě pěstovat i v zimě. A navíc se dá krásně pěstovat i na balkoně či terase v truhlíku či v květníku za oknem :). Kadeřávek je... Číst dále.
Lichořeřišnice

Nejsilnější přírodní antibiotika - část 1. Lichořeřišnice

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům. Její výhodou je, že ji můžeme pěstovat nejen v zahradě ale i v nádobách například na balkoně. Kromě léčivých účinků má díky své zajímavé chuti využití i v kuchyni a navíc je to velmi krásná rostlina.     Co... Číst dále.
Dlažba, mák, turan

Roundup - lepší plevel na zahrádce než rakovina

Používáte na své zahrádce a u domu Roundup, abyste se zbavili plevelů? Doporučuji to raději nedělat. Roundup obsahuje nebezpečný glyfosát. Laboratorní analýzy prokázaly, že šest z deseti testovaných obyvatel České republiky mělo v moči toxický glyfosát. Testy provedla německá Zdravotní laboratoř v... Číst dále.
Uzeniny, klobásy

Glutamát – je neurotoxický, způsobuje přejídání a tloustnutí

Co je glutamát Glutaman sodný (E621) - chemicky vyrobená sůl kyseliny glutamové, bílá krystalická látka s charakteristickou masovou chutí. V potravinářském průmyslu je glutaman sodný nejčastěji používán k dochucení - zvýrazňuje chuť a vůni.  Umami Specifický receptor vnímá v jídle obsaženou... Číst dále.
Biopotraviny, jahody

Biopotraviny - přínosy, výhody

Co je biopotravina Biopotravina je produktem ekologického zemědělství, ve kterém se hospodaří šetrným způsobem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě vůbec. Nepoužívají se pesticidy, umělá hnojiva a geneticky modifikované organismy (GMO) ). Zvířata se chovají s možností výběhu nebo pastvy,... Číst dále.

Kváskový chléb versus chléb z droždí

Kváskový chléb Tradiční kváskový chléb je pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Recept na pravý domácí kváskový chléb najdete zde. Co je tradiční kvásek Tradiční kvásek je pouze směsí mouky (žitná) a vody. Za příznivých podmínek tato směs přirozeně kvasí... Číst dále.
Tradiční kváskový chléb

Tradiční kváskový chléb

Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb najdete zde. Co je tradiční kvásek Kvásek... Číst dále.
Rajče v přírodní zahradě

Antioxidant lykopen

Lykopen je karotenoid - barvivo, které způsobuje zabarvení plodů do červena. Proč by vás měl zajímat? Protože lykopen je silný antioxidant. Zabraňuje působení volných radikálů, které mohou v organismu napáchat nevratná poškození. Jak lykopen pozitivně působí Bylo prokázáno, že muži kteří... Číst dále.
Rajče v přírodní zahradě

Rajče a jeho vliv na zdraví

Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni na rajčatech si můžete přečíst zde. Co rajče... Číst dále.

Stránky