Šípkový keř zná asi každý.
Tento trnitý keř roste hojně na okrajích lesů, kolem cest a na stráních. Jeho výrazně červené plody se začínají objevovat už v září.
Podzimní dny můžeme využít k procházkám a při tom nasbírat i plody šípků.
Já mám i přímo v mojí přírodní zahradě šípkový keř, který slouží jako úkryt ptákům a i jako zdroj plodů ke konzumaci.
Utržené škrábance při sbírání plodů se vyplatí :D. Proč?
- Šípek obsahuje velké množství (přímo nálož) vitamínu C a obsahuje i vitamín A, K, B1, B2, B3.
- Obsahuje minerální látky, hlavně draslík a hořčík.
- Najdeme v něm lykopen, což je silný antioxidant.
Jak nám konzumace šípku prospěje
Čím je šípek prospěšný
- Šípek působí preventivně proti nachlazení a infekcím,
- posiluje nervy a soustředění,
- pročišťuje organismus a působí močopudně,
- je přírodním lékem proti nemocem dásní a parodontóze, protože obsahuje kombinaci obsahu vitamínu C, vápníku a rutinu,
- také prý stimuluje potenci a libido.
Jak sbírat a zpracovat šípky
Sbíráme šípky dobře vyzrálé a pouze kvalitní. Nejlepší jsou když přemrznou.
Můžeme je sušit v troubě, v sušičce a nebo jen tak na plechu na radiátorech.
Ze sušených šípků pak vaříme čaj, který pijeme preventivně proti virové infekci nebo jako podporu při její léčbě. Recept najdete zde.
Ze šípků můžeme ale například připravit i šípkovou marmeládu, domácí sirup nebo víno.
Přidat komentář