Šípek, plod růže šípkové obsahuje velké množství vitamínu C a další zdraví prospěšné vitamíny, minerály a antioxidanty. Více informací se můžete dočíst zde.
Šípky na čaj můžeme použít jak čerstvé tak i sušené. Je dobré si udělat zásobu sušených šípků na zimu.
Jak připravuji šípkový čaj
Čaj z čerstvých šípků
Do hrnku nasypu cca 3 g šípků a zaliji horkou vodou.
Nechám ho cca 7 minut vylouhovat a scedím. Pokud připravuji čaj z drcených šípků, pak ho přecedím přes jemné plátýnko (přes sítko přecedit nestačí), zbavím se tak jemných chloupků z plodu.
Čaj ze sušených šípků
Nejlépe přes noc (nebo alespoň několik hodin) zaliji cca 20 g sušených šípků 1 l vody. Druhý den jen přivedu k varu a hned odstavím. Šípky někdy znovu zaliji vodou a přivedu k varu a můžu tak získat další dávku čaje.
Tip na vylepšení čaje
Někdy chuť šípkového čaje zpestřím přidáním zázvoru nebo skořice. Nebo kombinuji s bylinkami či ovocem.
Další možnosti zpracování šípků
Ze šípků můžeme připravit také domácí sirup, šípkové víno nebo šípkovou marmeládu.
Přidat komentář