Jak připravit šípkový čaj - recept a návod

Šípkový čaj recept

Šípek, plod růže šípkové obsahuje velké množství vitamínu C a další zdraví prospěšné vitamíny, minerály a antioxidanty. Více informací se můžete dočíst zde. 

Šípky na čaj můžeme použít jak čerstvé tak i sušené. Je dobré si udělat zásobu sušených šípků na zimu. 

Jak připravuji šípkový čaj

Čaj z čerstvých šípků

Do hrnku nasypu cca 3 g šípků a zaliji horkou vodou
Nechám ho cca 7 minut vylouhovat a scedím. Pokud připravuji čaj z drcených šípků, pak ho přecedím přes jemné plátýnko (přes sítko přecedit nestačí), zbavím se tak jemných chloupků z plodu.

Čaj ze sušených šípků

Nejlépe přes noc (nebo alespoň několik hodin) zaliji cca 20 g sušených šípků 1 l vody. Druhý den jen přivedu k varu a hned odstavím. Šípky někdy znovu zaliji vodou a přivedu k varu a můžu tak získat další dávku čaje.

Tip na vylepšení čaje

Někdy chuť šípkového čaje zpestřím přidáním zázvoru nebo skořice. Nebo kombinuji  s bylinkami či ovocem.

Další možnosti zpracování šípků

Ze šípků můžeme připravit také domácí sirup, šípkové víno nebo šípkovou marmeládu.

Kategorie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.