Jak připravit šípkový čaj - recept a návod

Autor: RNDr. Šárka Svobodová
|
Vytvořeno: 28.10.2020
Šípkový čaj recept

Šípek, plod růže šípkové obsahuje velké množství vitamínu C a další zdraví prospěšné vitamíny, minerály a antioxidanty. Více informací se můžete dočíst zde. 

Šípky na čaj můžeme použít jak čerstvé tak i sušené. Je dobré si udělat zásobu sušených šípků na zimu. 

Jak připravuji šípkový čaj

Čaj z čerstvých šípků

Do hrnku nasypu cca 3 g šípků a zaliji horkou vodou
Nechám ho cca 7 minut vylouhovat a scedím. Pokud připravuji čaj z drcených šípků, pak ho přecedím přes jemné plátýnko (přes sítko přecedit nestačí), zbavím se tak jemných chloupků z plodu.

Čaj ze sušených šípků

Nejlépe přes noc (nebo alespoň několik hodin) zaliji cca 20 g sušených šípků 1 l vody. Druhý den jen přivedu k varu a hned odstavím. Šípky někdy znovu zaliji vodou a přivedu k varu a můžu tak získat další dávku čaje.

Tip na vylepšení čaje

Někdy chuť šípkového čaje zpestřím přidáním zázvoru nebo skořice. Nebo kombinuji  s bylinkami či ovocem.

Další možnosti zpracování šípků

Ze šípků můžeme připravit také domácí sirup, šípkové víno nebo šípkovou marmeládu.

RNDr. Šárka Svobodová

O autorce

RNDr. Šárka Svobodová

Specializuji se na návrhy přírodních zahrad (soukromé zahrady, školní zahrady, zahrady mateřských školek, firemní relaxační prostory apod.), ozeleňování balkonů, teras, parapetů, střešních zahrad, vertikální zeleně a pod.

Moje služby Moje knihy

Přidat komentář