Houbová omáčka smetanová – recept a návod

Autor: RNDr. Šárka Svobodová
|
Vytvořeno: 09.09.2020
Les, houbová sezóna

Houbovou omáčku mám moc ráda, stejně tak smaženici :). Výhodou přípravy houbové omáčky je, že si ji můžeme uvařit i ze sušených hub a nejsme tak limitováni houbařskou sezónou. Mám pro vás recept na omáčku podle přírodní zahrady :).

Ingredience

  • 400 g nebo 20 g sušených hub (hříbky, kozáky, křemenáče, lišky...)
  • ½ l vody
  • 150 ml kysané smetany
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 60 g polohrubé mouky
  • 60 g másla na jíšku
  • 20 g másla na osmažení hub
  • 1 cibule
  • kmín, pepř, sůl 

Postup

Rozehřeji máslo a usmažím jíšku dozlatova, může být tmavší. Jíšku rozředím vodou a povařím.

Houby očistím a nakrájím. Na pánvi rozehřeji máslo a osmažím cibulku, pak přidám houby a smažím. Směs cibule a hub okořením, dám do omáčky a ještě povařím.

Nakonec přidám smetanu ke šlehání a kysanou smetanu. 

Doporučení: Sušené houby cca 2 – 3 hodiny předem namočím do vody. Vodu ve které se houby máčely přidám do omáčky.

Podávám většinou s knedlíkem.

 

RNDr. Šárka Svobodová

O autorce

RNDr. Šárka Svobodová

Specializuji se na návrhy přírodních zahrad (soukromé zahrady, školní zahrady, zahrady mateřských školek, firemní relaxační prostory apod.), ozeleňování balkonů, teras, parapetů, střešních zahrad, vertikální zeleně a pod.

Moje služby Moje knihy

Přidat komentář