Říká se: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni". Já bez černý miluju celý, jako dřevinu, jeho květy i plody.
Květ černého bezu je zdraví prospěšný. Pravidelně ho suším a květ pak přidávám do čajových směsí. Má diuretické účinky, pomáhá při zahlenění atd. A každý rok se moc těším až bez pokvete i kvůli tomu, že z něj připravuji limonádu a sirup.
V receptu uvádím dávku na 1 litr vody, protože si pak snadno spočítáte ingredience podle velikosti nádoby. Já mám pětilitrovku ještě po babičce a vždy s ní zacházím opatrně, abych jí nerozbila... :)
Důležitá poznámka! Pokud mám biocitron, dám do limonády dužinu i s kůrou, jinak kůru oloupu a do limonády nedávám, protože nechci chemický kokteil, ale zdravou limonádu :). Řeším to tak, že občas koupím biocitrony, nastrouhám ze všech najednou kůru a dám ji zmrazit. Pak používám do pečení a také do limonád... :)
Ingredience:
1 litr vody
50 g cukru
šťáva z ¼ citronu a vždy přidám i dužinu a kůru
1 - 2 květenství bezu – záleží na velikosti květenství
cca ¼ lžičky sušeného droždí
Postup:
Vodu svařím. Do horké vody přidám cukr a dobře rozmíchám.
Když voda trochu zchladne, přidám citronovou šťávu, dužinu a kůru z biocitronu.
Jakmile voda zchladne na pokojovou teplotu, přidám květy a droždí. Dobře vše promíchám, přikryji ubrouskem a zagumičkuji.
Sklenici s limonádou dám na parapet okna a nechám v teple louhovat 24 hodin.
Hotovou limonádu sliji přes sítko do lahví a dám do lednice. Limonáda je krásně šumivá a výborně chutná.
Přidat komentář