Bazalka patří k nejaromatičtějším rostlinám a k mým nejoblíbenějším. V mojí přírodní zahradě rozhodně nechybí :). Na fotce je červenolistá odrůda bazalky, kterou kromě klasické bazalky také pěstuji.
Nejčastěji ji používáme k dochucení jídel, ale má zároveň i léčivé účinky.
Bazalka je jednoletka a je citlivá na mráz. Bývá vysoká 20 - 60 cm, záleží na druhu.
Má bohatě větvenou lodyhu a listy můžou být i kadeřavé.
Kvete bíle, vyšlechtěné druhy i růžově a červeně. Kvete v červnu až říjnu, květy krásně voní a přitahují opylovače.
Druhy bazalek
Bazalek existuje mnoho druhů
- Liší se například zbarvením listů – od světle zelené, přes sytě zelenou po purpurovou.
- Dále se liší tvarem listů a sílou listů.
- Zajímavé jsou i různé vůně jednotlivých druhů. Podle aroma můžeme i různé druhy bazalek využít.
Bazalka citrónová
Bazalka se silnou citrónovou vůní, je asi 30 cm vysoká a má menší listy. Je vhodná například k dochucení ryb, hodí se i na čaj.
Bazalka skořicová
Bazalka se skořicovou vůní a nasládlou chutí. Je vhodná především do salátů, do kompotů, ale i například do těstovin.
Pěstování bazalky
Stanoviště
Bazalce se daří na slunném a teplém místě, má ráda ranní slunce, odpolední stín a závětrné místo.
Půda
Má ráda vlhkou, propustnou, kyprou zeminu, bohatou na živiny.
Jak pěstovat bazalku
- Bazalka je nenáročná na pěstování.
- Vyséváme ji začátkem března doma do truhlíků nebo do pařeniště či skleníku. Klíčí 5 – 10 dní.
- Na zahradu přesazujeme koncem května.
- Můžeme ji pěstovat i v truhlíku či v květináči za oknem.
Léčivé účinky
- zklidňuje nervozitu, úzkost, zlepšuje koncentraci, pomáhá při nespavosti, nervové vyčerpanosti a migrénách,
- má pozitivní vliv na trávení, podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, proti žaludečním křečím, zvyšuje sekreci trávicích šťáv,
- působí protizánětlivě, má mírné antibiotické účinky, používá se při nachlazení,
- má repelentní účinky.
Z bazalky si můžeme připravit čaj:
1 vrchovatou lžičku sušené bazalky spaříme 2,5 dcl vařící vody, necháme 10 minut vyluhovat a scedíme.
Sběr
Sbírá se nať, v červnu až v říjnu. Nať seřízneme cca 10 – 15 cm nad zemí, zůstane tak dostatečná část, abychom mohli sklízet vícekrát ročně. Sušíme ve stínu, do teploty 35 °C.
Použití v kuchyni
Bazalka má velmi výraznou vůni připomínající hřebíček, anýzovou chuť a je peprně nasládlá.
Bazalku používáme k sýrům, do salátů (zejména rajčatového), do těstovin, k rybám, do omáček, do mletých mas.
Bazalku lze používat čerstvou, sušenou, zmrazenou, velmi vhodné je naložení do olivového oleje, můžeme vyrobit pesto nebo přidat do octa.
Přidat komentář