Bazalka - voňavá ingredience i léčivá bylinka

Bazalka pravá, odrůda s purpurovými listy

Bazalka patří k nejaromatičtějším rostlinám a k mým nejoblíbenějším. V mojí přírodní zahradě rozhodně nechybí :). Na fotce je červenolistá odrůda bazalky, kterou kromě klasické bazalky také pěstuji.

Nejčastěji ji používáme k dochucení jídel, ale má zároveň i léčivé účinky

Bazalka je jednoletka a je citlivá na mráz. Bývá vysoká 20 - 60 cm, záleží na druhu.

Má bohatě větvenou lodyhu a listy můžou být i kadeřavé. 

Kvete bíle, vyšlechtěné druhy i růžově a červeně. Kvete v červnu až říjnu, květy krásně voní a přitahují opylovače.

 

Druhy bazalek

Bazalek existuje mnoho druhů

  • Liší se například zbarvením listů – od světle zelené, přes sytě zelenou po purpurovou.
  • Dále se liší tvarem listů a sílou listů.
  • Zajímavé jsou i různé vůně jednotlivých druhů. Podle aroma můžeme i různé druhy bazalek využít.

Bazalka citrónová  

Bazalka se silnou citrónovou vůní, je asi 30 cm vysoká a má menší listy. Je vhodná například k dochucení ryb, hodí se i na čaj. 

Bazalka skořicová

Bazalka se skořicovou vůní a nasládlou chutí. Je vhodná především do salátů, do kompotů, ale i například do těstovin.

Pěstování bazalky

Stanoviště

Bazalce se daří na slunném a teplém místě, má ráda ranní slunce, odpolední stín a závětrné místo. 

Půda 

Má ráda vlhkou, propustnou, kyprou zeminu, bohatou na živiny. 

Jak pěstovat bazalku

  • Bazalka je nenáročná na pěstování
  • Vyséváme ji začátkem března doma do truhlíků nebo do pařeniště či skleníku. Klíčí 5 – 10 dní.
  • Na zahradu přesazujeme koncem května
  • Můžeme ji pěstovat i v truhlíku či v květináči za oknem.

Léčivé účinky

  • zklidňuje nervozitu, úzkost, zlepšuje koncentraci, pomáhá při nespavosti, nervové vyčerpanosti a migrénách, 
  • má pozitivní vliv na trávení, podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, proti žaludečním křečím, zvyšuje sekreci trávicích šťáv,
  • působí protizánětlivě, má mírné antibiotické účinky, používá se při nachlazení,
  • má repelentní účinky.

Z bazalky si můžeme připravit čaj:

1 vrchovatou lžičku sušené bazalky spaříme 2,5 dcl vařící vody, necháme 10 minut vyluhovat a scedíme.  

Sběr

Sbírá se nať, v červnu až v říjnu. Nať seřízneme cca 10 – 15 cm nad zemí, zůstane tak dostatečná část, abychom mohli sklízet vícekrát ročně. Sušíme ve stínu, do teploty 35 °C.

Použití v kuchyni

Bazalka má velmi výraznou vůni připomínající hřebíček, anýzovou chuť a je peprně nasládlá.

Bazalku používáme k sýrům, do salátů (zejména rajčatového), do těstovin, k rybám, do omáček, do mletých mas. 

Bazalku lze používat čerstvou, sušenou, zmrazenou, velmi vhodné je naložení do olivového oleje, můžeme vyrobit pesto nebo přidat do octa.

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.