Jak jsem připravila svůj vlastní kvásek – recept, návod

Autor: RNDr. Šárka Svobodová
|
Vytvořeno: 13.03.2019

Kváskování je láska na celý život :). První kvásek jsem dostala, ale nějak moc (jemně řečeno) nevoněl :). Naštěstí jsem se nenechala odradit tím, že prý první kvásek musím dostat, aby byl kvalitní.

Můj subjektivní pocit je, že se z toho dělá moc věda :D. Ale je to možná také tím, že se pouštím do všeho, mám ráda výzvy, pořád něco kutím a tak jsem se pustila i do kvásku.

Připravit si vlastní kvásek je velice jednoduché. Můj kvásek jsem vychovala u mě v kuchyni, je voňavý a mám ho už několik let. 

 

 

 

 

Pravidelně z něj peču nehnětený kváskový chlébrecept najdete zde

A také hodně často peču kváskové lívancerecept najdete zde :).

 

Co je tradiční kvásek

  • Kvásek je pouze směsí mouky a vody.
  • Za příznivých podmínek tato směs přirozeně kvasí (fermentuje) a to díky bakteriím a kvasinkám, které se nachází ve vzduchu a v obilí.
  • Při kvašení vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a aromatické látky.

Ingredience

  • žitná mouka (nebo pšeničná)  
  • voda

Postup

1. den
Do sklenice jsem dala ½ hrnku žitné mouky smíchala s odstátou vodou tak, aby vznikla hustá kaše, cca v poměru 1:1. Nechala jsem stát při pokojové teplotě.
2. den
Pouze jsem zamíchala.
3. den
Přidala jsem ½ hrnku žitné mouky a odstátou vodu a promíchala, aby vznikla hustá kaše. Nechala stát při pokojové teplotě.
4. den
Kvásek je hotový.
5. den
Pečemeeee! :)

Jak vypadá ten můj kvásek...můžete kouknout zde.

RNDr. Šárka Svobodová

O autorce

RNDr. Šárka Svobodová

Specializuji se na návrhy přírodních zahrad (soukromé zahrady, školní zahrady, zahrady mateřských školek, firemní relaxační prostory apod.), ozeleňování balkonů, teras, parapetů, střešních zahrad, vertikální zeleně a pod.

Moje služby Moje knihy

Přidat komentář