Jak jsem připravila svůj vlastní kvásek – recept, návod

Kvásek

Kváskování je láska na celý život :). První kvásek jsem dostala, ale nějak moc (jemně řečeno) nevoněl :). Naštěstí jsem se nenechala odradit tím, že prý první kvásek musím dostat, aby byl kvalitní. Můj subjektivní pocit je, že se z toho dělá moc věda :D. Ale je to možná také tím, že se pouštím do všeho, mám ráda výzvy, pořád něco kutím a tak jsem se pustila i do kvásku.

Připravit si vlastní kvásek je velice jednoduché. Můj kvásek jsem vychovala u mě v kuchyni, je voňavý a mám ho už několik let. 

 

 

 

 

 

Pravidelně z něj peču nehnětený kváskový chlébrecept najdete zde

A také hodně často peču kváskové lívancerecept najdete zde :).

 

Co je tradiční kvásek

  • Kvásek je pouze směsí mouky a vody.
  • Za příznivých podmínek tato směs přirozeně kvasí (fermentuje) a to díky bakteriím a kvasinkám, které se nachází ve vzduchu a v obilí.
  • Při kvašení vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a aromatické látky.

Ingredience

  • žitná mouka (nebo pšeničná)  
  • voda

Postup

1. den
Do sklenice jsem dala ½ hrnku žitné mouky smíchala s odstátou vodou tak, aby vznikla hustá kaše. Nechala jsem stát při pokojové teplotě.
2. den
Pouze jsem zamíchala.
3. den
Přidala jsem ½ hrnku žitné mouky a odstátou vodu a promíchala, aby vznikla hustá kaše. Nechala stát při pokojové teplotě.
4. den
Kvásek je hotový.
5. den
Pečemeeee! :)

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.