Pravý kváskový chléb pekly naše babičky.
Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Co je tradiční kvásek a jak si vyrobit vlastní kvásek se můžete dočíst zde.
Kváskový chléb je nejzdravější, protože:
- Posiluje střevní mikroflóru a tím i imunitu našeho těla,
- nezpůsobuje nadýmání a zácpy,
- dlouhým kvašením jsou lépe využitelné minerální látky,
- dlouhým kvašením se rozkládají bílkoviny a chléb je lépe stravitelný,
- dlouhým kvašením se odbourává kyselina fytinová z obilí, která může spolu s jinými látkami vytvářet ve střevě špatně rozpustné sloučeniny.
Kváskový chléb bez hnětení je nenáročný na přípravu. Peču několikrát týdně, protože vždy brzy zmizí :).
Formu používám hranatou o velikosti 29 x 10 x 6 cm
Ingredience
250 g žitné chlebové mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
(mouky a jejich poměr různě obměňuji například používám celozrnnou mouku nebo peču celožitný)
25 g žitného kvásku tj. 1 – 2 lžíce dle hustoty
(je to rozkvas připravený předem)
1 vrchovatá lžička soli
1 lžička kmínu (dávám drcený)
ingredience dle chuti – lněná semínka, slunečnicová semínka, dýňová semínka, chia, ořechy, koření atd.
500 ml vlažné vody
máslo na vymazání formy
Postup
Suché ingredience nejprve dobře promícháme.
Do odměrky dáme kvásek, dolijeme vlažnou vodou do 500 ml a zamícháme. Vodu s kváskem přilijeme k mouce a vše opět důkladně promícháme.
Pak mísu zakryjeme a těsto necháme v místnosti v teple kynout cca 12 – 16 hodin. Mísu vždy zabalím do igelitové tašky, aby se udržela vlhkost a těsto neokoralo.

Vykynuté těsto je, jak je vidět na fotce, poměrně řídké.
Proto těsto po vykynutí přímo v míse přeložíme. A to tak, že vařečkou těsto podebereme a přeložíme do středu, totéž provedeme po celém obvodu.
Vzniklý „bochánek“ necháme 15 minut nezakrytý v míse odpočívat.

Na fotce vidíte přeložené těsto v míse.
Mezi tím dobře vymažeme formu máslem, aby se nám chleba po upečení pěkně vyklopil.
Po 15 minutách přendáme těsto do formy, upravíme a můžeme ještě povrch dozdobit semínky. Těsto ve formě opět dobře zakryjeme, aby nevysychalo a necháme ještě 2 hodiny kynout.
Troubu předehřejeme na 230 ºC. Do předehřáté trouby vložíme formu s chlebem a pečeme cca 30 – 40 minut. Poté chléb vyndáme z formy a ještě dopečeme cca 10 minut se spodní stranou nahoře, aby vznikla všude křupavá kůrka :).
Upečený chleba dáme vychladnout na mřížku.
Máte už vlastní kvásek? Jestli ne, připravte si ho podle mého jednoduchého návodu, který najdete zde.
Napište mi na IG @prirodni.zahrada nebo na FB moje.prirodni.zahrada jak se vám chleba povedl :).
Přidat komentář