Kváskový chléb versus chléb z droždí

Autor: RNDr. Šárka Svobodová
|
Vytvořeno: 08.07.2025

Kváskový chléb

Tradiční kváskový chléb je pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí.

Recept na pravý domácí kváskový chléb najdete zde.

Co je tradiční kvásek

Tradiční kvásek je pouze směsí mouky (žitná) a vody. Za příznivých podmínek tato směs přirozeně kvasí (fermentuje) a to díky bakteriím a kvasinkám, které se nachází ve vzduchu a v obilí. Při kvašení vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a aromatické látky.

Chléb z droždí

V současné době pekárny používají na výrobu chleba kvásek smíchaný s droždím. Takový chléb nazývají kváskový, ale není to tradiční kváskový chléb, protože obsahuje právě příměs v podobě kvasnic.

Není droždí jako droždí

Tradiční droždí bylo bez přidaných chemických látek, pěstované na obilí. Takové droždí dnes není běžně dostupné. Droždí je v současné době ve většině případů vyráběno za pomoci kyseliny sírové, fosforečnanů, amoniaku, emulgátorů...

Biodroždí se ale také dá sehnat. 

Kde sehnat kváskový chléb

  • V menších, soukromých pekárnách.
  • V prodejnách se zdravou výživou.
  • Ptejte se pekaře, zda je kváskový chléb vyráběn opravdu jen z kvásku nebo je s příměsí kvasnic (s přidanými látkami).

Tip pro vás

Upečte si kváskový chléb doma. Není to žádná velká věda, jen to trvá delší dobu.

RNDr. Šárka Svobodová

O autorce

RNDr. Šárka Svobodová

Specializuji se na návrhy přírodních zahrad (soukromé zahrady, školní zahrady, zahrady mateřských školek, firemní relaxační prostory apod.), ozeleňování balkonů, teras, parapetů, střešních zahrad, vertikální zeleně a pod.

Moje služby Moje knihy

Přidat komentář