kvásek

Kváskové krekry podle přírodní zahrady – recept, návod

Kváskové krekry s bylinkami podle přírodní zahrady a moje orchidej :)

Kváskování je moje láska, to už asi víte :D. 
Když zadělávám chleba, většinou mi zbyde trochu rozkvasu. Nikdy ho nevyhodím, ale použiji na upečení nějaké dobroty. Například na upečení právě těchto úžasných krekrů...:)

Pokud nemáte vlastní kvásek, připravte si ho podle mého návodu. Recept najdete zde.

Kváskový chléb bez hnětení – recept a postup podle přírodní zahrady

Kváskový chléb podle přírodní zahrady

Pravý kváskový chléb pekly naše babičky. 

Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Co je tradiční kvásek a jak si vyrobit vlastní kvásek se můžete dočíst zde.

Kváskový chléb je nejzdravější, protože:

Jak jsem připravila svůj vlastní kvásek – recept, návod

Kváskování je láska na celý život :). První kvásek jsem dostala, ale nějak moc (jemně řečeno) nevoněl :). Naštěstí jsem se nenechala odradit tím, že prý první kvásek musím dostat, aby byl kvalitní.

Můj subjektivní pocit je, že se z toho dělá moc věda :D. Ale je to možná také tím, že se pouštím do všeho, mám ráda výzvy, pořád něco kutím a tak jsem se pustila i do kvásku.

Připravit si vlastní kvásek je velice jednoduché. Můj kvásek jsem vychovala u mě v kuchyni, je voňavý a mám ho už několik let. 

 

 

 

 

Kváskové lívance - recept

Kváskové lívance

Ingredience

  • 120 g žitného kvásku (rozkvašeného)
  • 300 g hladké mouky
  • 4 dcl mléka
  • špetka soli
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • tuk na smažení

Postup

Všechny ingredience kromě vejce smícháme a necháme 2 hodiny kynout.

Pak přidáme vejce a necháme ještě cca ½ hodiny kynout.