Makovky - recept

Autor: RNDr. Šárka Svobodová
|
Vytvořeno: 25.11.2018
Makovky

Ingredience

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 225 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 50 g sádla
  • 6 g soli
  • čerstvé nebo sušené droždí
  • 1/2 vejce

Ostatní:

  • 1/2 rozšlehaného vejce na potření
  • mák na posypání

 

 

Postup

Do mísy dáme mouku a vytvoříme důlek, do kterého dáme droždí, trochu cukru a vlažné mléko. Necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto.

Těsto rozdělíme na 4 díly, vytvoříme bochánky, posypeme moukou a necháme pod utěrkou cca 1 hodinu kynout.

Každý bochánek po vykynutí rozválíme a vniklou kruhovou placku rozdělíme radýlkem na 6 dílů (trojúhelníků). Poté trojúhelníky zarolujeme od širší části ke špičce. Hotové makovky ukládáme na plech s pečícím papírem špičkou dolů, protože pak se nám nerozrolují. :) Na plechu necháme ještě cca 1 hodinu kynout.

Po vykynutí makovky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 15 - 20 minut dokud nejsou makovky zlatavě hnědé.

Tip:

Místo rohlíčků můžete dělat uzly, houstičky apod.

RNDr. Šárka Svobodová

O autorce

RNDr. Šárka Svobodová

Specializuji se na návrhy přírodních zahrad (soukromé zahrady, školní zahrady, zahrady mateřských školek, firemní relaxační prostory apod.), ozeleňování balkonů, teras, parapetů, střešních zahrad, vertikální zeleně a pod.

Moje služby Moje knihy

Přidat komentář