Kváskování je láska na celý život :). První kvásek jsem dostala, ale nějak moc (jemně řečeno) nevoněl :). Naštěstí jsem se nenechala odradit tím, že prý první kvásek musím dostat, aby byl kvalitní.
Můj subjektivní pocit je, že se z toho dělá moc věda :D. Ale je to možná také tím, že se pouštím do všeho, mám ráda výzvy, pořád něco kutím a tak jsem se pustila i do kvásku.
Připravit si vlastní kvásek je velice jednoduché. Můj kvásek jsem vychovala u mě v kuchyni, je voňavý a mám ho už několik let.
Pravidelně z něj peču nehnětený kváskový chléb – recept najdete zde.
A také hodně často peču kváskové lívance – recept najdete zde :).
Co je tradiční kvásek
- Kvásek je pouze směsí mouky a vody.
- Za příznivých podmínek tato směs přirozeně kvasí (fermentuje) a to díky bakteriím a kvasinkám, které se nachází ve vzduchu a v obilí.
- Při kvašení vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a aromatické látky.
Ingredience
- žitná mouka (nebo pšeničná)
- voda
Postup
1. den
Do sklenice jsem dala ½ hrnku žitné mouky smíchala s odstátou vodou tak, aby vznikla hustá kaše, cca v poměru 1:1. Nechala jsem stát při pokojové teplotě.
2. den
Pouze jsem zamíchala.
3. den
Přidala jsem ½ hrnku žitné mouky a odstátou vodu a promíchala, aby vznikla hustá kaše. Nechala stát při pokojové teplotě.
4. den
Kvásek je hotový.
5. den
Pečemeeee! :)
Jak vypadá ten můj kvásek...můžete kouknout zde.
Přidat komentář