Kváskový chléb bez hnětení – recept a postup podle přírodní zahrady

Kváskový chléb podle přírodní zahrady

Pravý kváskový chléb pekly naše babičky. 

Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Co je tradiční kvásek a jak si vyrobit vlastní kvásek se můžete dočíst zde.

Kváskový chléb je nejzdravější, protože:

  • Posiluje střevní mikroflóru a tím i imunitu našeho těla,
  • nezpůsobuje nadýmání a zácpy,
  • dlouhým kvašením jsou lépe využitelné minerální látky,
  • dlouhým kvašením se rozkládají bílkoviny a chléb je lépe stravitelný,
  • dlouhým kvašením se odbourává kyselina fytinová z obilí, která může spolu s jinými látkami vytvářet ve střevě špatně rozpustné sloučeniny.

Kváskový chléb bez hnětení je nenáročný na přípravu. Peču několikrát týdně, protože vždy brzy zmizí :).
Formu používám hranatou o velikosti 29 x 10 x 6 cm

Ingredience

  • 250 g žitné chlebové mouky

  • 250 g pšeničné chlebové mouky 

(mouky a jejich poměr různě obměňuji například používám celozrnnou mouku nebo peču celožitný)

  • 25 g žitného kvásku tj. 1 – 2 lžíce dle hustoty

(je to rozkvas připravený předem)

  • 1 vrchovatá lžička soli

  • 1 lžička kmínu (dávám drcený)

  • ingredience dle chuti – lněná semínka, slunečnicová semínka, dýňová semínka, chia, ořechy, koření atd.

  • 500 ml vlažné vody

  • máslo na vymazání formy

Postup 

Suché ingredience nejprve dobře promícháme. 

Do odměrky dáme kvásek, dolijeme vlažnou vodou do 500 ml a zamícháme. Vodu s kváskem přilijeme k mouce a vše opět důkladně promícháme.

Pak mísu zakryjeme a těsto necháme v místnosti v teple kynout cca 12 – 16 hodin. Mísu vždy zabalím do igelitové tašky, aby se udržela vlhkost a těsto neokoralo.

     Vykynuté těsto je, jak je vidět na fotce, poměrně řídké.

Proto těsto po vykynutí přímo v míse přeložíme. A to tak, že vařečkou těsto podebereme a přeložíme do středu, totéž provedeme po celém obvodu.

Vzniklý „bochánek“ necháme 15 minut nezakrytý v míse odpočívat. 

     Na fotce vidíte přeložené těsto v míse.

Mezi tím dobře vymažeme formu máslem, aby se nám chleba po upečení pěkně vyklopil. 

Po 15 minutách přendáme těsto do formy, upravíme a můžeme ještě povrch dozdobit semínky. Těsto ve formě opět dobře zakryjeme, aby nevysychalo a necháme ještě 2 hodiny kynout.

Troubu předehřejeme na 230 ºC. Do předehřáté trouby vložíme formu s chlebem a pečeme cca 30 – 40 minut. Poté chléb vyndáme z formy a ještě dopečeme cca 10 minut se spodní stranou nahoře, aby vznikla všude křupavá kůrka :). 

Upečený chleba dáme vychladnout na mřížku.

Máte už vlastní kvásek? Jestli ne, připravte si ho podle mého jednoduchého návodu, který najdete zde.

Napište mi na IG @prirodni.zahrada nebo na FB moje.prirodni.zahrada jak se vám chleba povedl :).

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.