Pravý kváskový chléb pekly naše babičky.
Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Co je tradiční kvásek a jak si vyrobit vlastní kvásek se můžete dočíst zde.
Kváskový chléb je nejzdravější, protože:
- Posiluje střevní mikroflóru a tím i imunitu našeho těla,
- nezpůsobuje nadýmání a zácpy,
- dlouhým kvašením jsou lépe využitelné minerální látky,
- dlouhým kvašením se rozkládají bílkoviny a chléb je lépe stravitelný,
- dlouhým kvašením se odbourává kyselina fytinová z obilí, která může spolu s jinými látkami vytvářet ve střevě špatně rozpustné sloučeniny.
Kváskový chléb bez hnětení je nenáročný na přípravu. Peču několikrát týdně, protože vždy brzy zmizí :).
Formu používám hranatou o velikosti 29 x 10 x 6 cm
Ingredience
-
250 g žitné chlebové mouky
-
250 g pšeničné chlebové mouky
(mouky a jejich poměr různě obměňuji například používám celozrnnou mouku nebo peču celožitný)
-
25 g žitného kvásku tj. 1 – 2 lžíce dle hustoty
(je to rozkvas připravený předem)
-
1 vrchovatá lžička soli
-
1 lžička kmínu (dávám drcený)
-
ingredience dle chuti – lněná semínka, slunečnicová semínka, dýňová semínka, chia, ořechy, koření atd.
-
500 ml vlažné vody
-
máslo na vymazání formy
Postup
Suché ingredience nejprve dobře promícháme.
Do odměrky dáme kvásek, dolijeme vlažnou vodou do 500 ml a zamícháme. Vodu s kváskem přilijeme k mouce a vše opět důkladně promícháme.
Pak mísu zakryjeme a těsto necháme v místnosti v teple kynout cca 12 – 16 hodin. Mísu vždy zabalím do igelitové tašky, aby se udržela vlhkost a těsto neokoralo.
Vykynuté těsto je, jak je vidět na fotce, poměrně řídké.
Proto těsto po vykynutí přímo v míse přeložíme. A to tak, že vařečkou těsto podebereme a přeložíme do středu, totéž provedeme po celém obvodu.
Vzniklý „bochánek“ necháme 15 minut nezakrytý v míse odpočívat.
Na fotce vidíte přeložené těsto v míse.
Mezi tím dobře vymažeme formu máslem, aby se nám chleba po upečení pěkně vyklopil.
Po 15 minutách přendáme těsto do formy, upravíme a můžeme ještě povrch dozdobit semínky. Těsto ve formě opět dobře zakryjeme, aby nevysychalo a necháme ještě 2 hodiny kynout.
Troubu předehřejeme na 230 ºC. Do předehřáté trouby vložíme formu s chlebem a pečeme cca 30 – 40 minut. Poté chléb vyndáme z formy a ještě dopečeme cca 10 minut se spodní stranou nahoře, aby vznikla všude křupavá kůrka :).
Upečený chleba dáme vychladnout na mřížku.
Máte už vlastní kvásek? Jestli ne, připravte si ho podle mého jednoduchého návodu, který najdete zde.
Napište mi na IG @prirodni.zahrada nebo na FB moje.prirodni.zahrada jak se vám chleba povedl :).
Přidat komentář