Nejsilnější přírodní antibiotika – část 3. Česnek

Česnek v přírodní zahradě

Česnek patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům.

Stejně jako lichořeřišnice, o které si můžete přečíst zde nebo také oregano, o kterém najdete informace zde

Česnek patří skoro neodmyslitelně do naší kuchyně k přípravě jídel.

Možná si ani neuvědomujeme, jaký přírodní lék máme v rukou.

Co obsahuje česnek

Obsahuje mimo jiné vitamíny A, B, C, minerály například vápník, jód, selen a také antibakteriální látky zejména alicin. 

 

 

Léčivé účinky česneku

  • Zlepšuje imunitní systém.
  • Česnek působí jako antioxidant. Antioxidanty jsou obecně látky zabraňující působení volných radikálů. Volné radikály jsou charakterizovány nepárovými elektrony, díky čemuž jsou vysoce nestabilní a zároveň velmi reaktivní. Pokud je v lidském těle nerovnováha tj. více volných radikálů, může dojít k řetězové reakci, která je schopna napáchat značné škody. 
  • Česnek má silné antiseptické vlastnosti. Obsahuje totiž alicin, který si dobře poradí například s bakteriemi, plísněmi, viry i kvasinkami.
  • Respirační onemocnění. Chrání před nachlazením, onemocněním dýchacích cest, pomáhá při bolestech v krku, zvětšených uzlinách, při angíně a usnadňuje také vykašlávání při nachlazení.
  • Srdce a cévy. Zlepšuje krevní oběh, podporuje činnost srdce, chrání před aterosklerózou, čistí cévy, reguluje krevní tlak.
  • Trávicí soustava. Zlepšuje trávení. Pokud pravidelně jíme česnek, snižujeme výskyt rakoviny žaludku a střev.

Pěstování česneku

  • Přikláním se k tomu, že je výhodnější pozdní podzimní výsadba česneku. Při nízké teplotě půdy je totiž menší pravděpodobnost, že bude česnek napaden houbovou chorobou, která způsobuje jeho hnití. Proto je vhodné česnek vysadit klidně až v listopadu. Pokud by po brzy po výsadbě udeřily tzv. holomrazy, je lepší výsadbu přikrýt například netkanou textilií nebo chvojím. 
  • Jednotlivé stroužky sázíme do hloubky cca 7 cm. Pokud se během růstu začínají objevovat květní stvoly, je dobré je odstranit, aby se česnek nevysiloval.
  • Česnek můžeme vysadit mezi jahody, protože česnek ochrání jahody před slimáky a plísní. Česnek se dá vysadit i pod stromy, kde prý může fungovat jako ochrana proti mravencům a hlodavcům.
  • Česnek nepaličák se sklízí když má polehlou nať a u paličáku pokud se narovná květní stvol. Proto je výhodné nevylámat u paličáku všechny květní stvoly, ale pár jich ponechat, aby nám mohly dát signál :D. 

Využití česneku v přírodní zahradě

Česnek využívám i jako prevenci nebo pokud potřebuji regulovat nějaké nezvané hosty například plísně či proti mšicím, třásněnkám, molicím... K tomuto účelu si připravuji česnekový postřik.

Léčení a prevence

Doporučení

  • V chřipkovém období nebo při nemoci se doporučuje jíst denně nejméně 1 stroužek česneku. Nejenže chrání chrání před chřipkou, ale i urychluje vyléčení.

 

Česnekové víno – vyrobte si životabudič :)

Ingredience

  • 5 palic česneku
  • 1 litr červeného vína
  • med (nemusí být)

Postup 

Stroužky česneku nakrájíme na malé kousky, vložíme do uzavíratelné sklenice a zalijeme vínem. Můžeme přidat med. 

Směs necháme cca 2 týdny louhovat na temném místě. Průběžně protřepáváme. Po 14 dnech obsah slijeme do láhve a uzavřeme.

Po dobu 1 měsíce si každý den dáme večer lžíci tohoto životabudiče, který by měl mít jak léčivé tak preventivní účinky. Po měsíci je dobré udělat pauzu nejméně 3 měsíce.

Pozor! Velkou zajímavostí je, že výše zmiňovaný alicin vzniká až tehdy, když česnek nakrájíme nebo jinak porušíme. V tu chvíli začne působit alináza na enalin a pak teprve vznikne alicin. Alicin je hodně nestabilní a proto postupujte při krájení a přípravě česnekového vína co nejrychleji. 

 

Česnekový ocet na bradavice a mykózu

Ingredience 

  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžičky jablečného octa

Česnek nakrájíme a zalijeme octem. Necháme cca čtvrt hodiny louhovat. Vzniklým octem potíráme potřebná místa.

Tip na závěr: Pokud vám vadí jeho nepříjemný a charakteristický zápach, po konzumaci si pomůže důkladné vyčištění zubů a žvýkačka :). Pomáhá také česnek zajíst trochou bílého jogurtu nebo troškou másla, rozkousat kávové zrnko nebo petrželovou nať ;). 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.