autor: RNDr. Šárka Svo... | přidáno: Pátek, 8. Listopad 2019 - 22:27
Mišpule německá (Mespilus germanica) je tradiční a dříve hojně pěstovaná ovocná dřevina, která pochází z Orientu a odtud se rozšířila do Evropy. Mišpule je velmi dekorativní, hezky kvete a má velmi chutné plody. U nás se v současnosti pěstuje spíše vzácně. Do přírodní zahrady je jako dělaná :-).
Popis
Mišpule je listnatý opadavý keř až stromek s výškou do 6 m. Listy má kožovité, chlupaté. Kvete v květnu, atraktivní květy jsou velké bílé. Plodem je malvice hnědé barvy.
Pěstování
- Mišpule nemá zvláštní nároky na pěstování a hnojení.
- Nejlépe se jí daří na teplých slunných místech, ale snáší i polostín. Poměrně dobře snáší mrazy.
- Není třeba jí řezat.
- Množí se většinou roubováním nejčastěji na hrušeň nebo hloh.
Plody mišpule
- Plody mišpule jsou buď o průměru cca 2 cm (maloplodé odrůdy) nebo cca 5 cm (velkoplodé odrůdy).
- Plody sklízíme nejlépe až po prvních mrazících. Je třeba je nechat uskladněné dozrát. A to do té doby až budou měkké a ztratí trpkou chuť. Nebo je necháme dozrát na stromě, pak jsou nejchutnější.
Využití mišpule
- Pokud necháme dozrát plody na stromě, můžeme mlsat přímo ze stromu :-).
- Mišpule se používají k výrobě marmelád, vína, likérů, past a dalších dobrot.
Co obsahuje mišpule
- Obsahuje cca 75 % vody, cca 10 % cukru, vlákninu, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin a další.
- Obsahuje vitamíny – A, C, řady B a minerální látky – hořčík, draslík, vápník, sodík.
Mišpule má léčivé účinky.
Má stahující účinky, proto se používá při průjmech. Má příznivý účinek při kardiovaskulárních nemocech.
Znáte mišpuli? Napište mi na FB: Moje přírodní zahrada.
Kategorie:
Přidat komentář