Ingredience
Kravské máslo
Postup
Máslo zahříváme v hrnci na mírném ohni až začne vařit. Pak stáhneme teplotu na minimum. Bílou pěnu - latóza a bílkoviny, která se objevuje, průběžně sbíráme. Musíme hlídat, aby se ghí nepřipálilo.
Přepuštěné máslo (ghí) musí mít zlatavě žlutou barvu (ne nahnědlou) a je čiré. Vaření trvá cca ½ hodiny.
Pak ho přecedíme ho přes jemné sítko nebo plátno do uzavíratelné sklenice a necháme vychladnout. Sebranou pěnu můžeme použít do vaření, pečení, namazat na chleba atd.
Jak uskladnit přepuštěné máslo
Přepuštěné máslo lze uchovávat i při pokojové teplotě, protože je hodně stabilní. Při uskladnění při pokojové teplotě má prý větší léčebné účinky. Čím déle je skladováno, tím lepší účinky má, protože zraje.
Nebo ho uchováváme ve spíži či v lednici (bude tužší).
Použití
Do pomazánek, do sladkých moučníků a obilných kaší, pokrm získává oříškovou chuť, do základu dušených zeleninových směsí, polévek, na pečení, smažení, restování, mazat na chleba atd.
Vlastnosti přepuštěného másla
- Dobře se roztírá,
- na rozdíl od normálního másla se nepřepaluje, má vyšší kouřový bod,
- zlepšuje stravitelnost a chuť jídla.
Přepuštěné máslo má řadu léčivých účinků:
- Posiluje imunitu, posiluje nervovou soustavu a duševní pohodu.
- Podporuje vstřebávání živin a zvyšuje nutriční hodnotu potravin.
- Má detoxikační účinky, neboť na sebe váže toxiny rozpustné v tucích a odvádí je z těla.
- Má regenerační účinky.
Přidat komentář