Rajče je zdravé a proti rakovině

Rajče

Rajče jedlé je jednou z nejpěstovanějších zelenin. Plod – rajské jablko je velice zdravé a to hlavně pokud si ho vypěstujeme na naší zahradě, vedené v souladu s přírodou. 

 

Proč je rajče zdravé?

  • Rajče obsahuje obsahuje lykopen. Lykopen je karotenoid tj. barvivo, které způsobuje, že je rajče červené. Ale hlavně lykopen je silný antioxidant zabraňující působení volných radikálů, které mohou v organismu napáchat nevratná poškození.
  • Obsahuje minerální látky např. draslík, železo, hořčík, fosfor.
  • Rajče obsahuje i řadu vitamínů např. A, B, E, K.

 

  • Muži, kteří pravidelně konzumují rajčata, mají menší riziko vzniku rakoviny prostaty a také menšímu riziku zvětšení prostaty, které je rozšířené u mužů ve věku nad 50 let.
  • Ženy, které pravidelně konzumují rajčata, jsou vystaveny menšímu riziku vzniku rakoviny děložního čípku.
  • Pravidelná konzumace rajčat chrání před rakovinou trávicího traktu.
  • Konzumací rajčat (díky obsahu antioxidantů, vitamínů a minerálních látek) si zvyšujeme imunitu a schopnost těla bojovat s infekcí.

 

Jak konzumovat rajčata

Já jsem si dříve myslela, že je lepší jíst rajče syrové, buď samotné nebo v salátech. Zdálo se mi, že tepelnou úpravou rajče částečně „znehodnotím“. Jenže vzhledem k lykopenu je tepelná úprava rajčat žádoucí! Při tepelné úpravě se uvolňuje více lykopenu než při konzumaci čerstvých rajčat. 
Navíc pokud rajčata připravíme s olejem, ještě vstřebávání lykopenu zvýšíme.

Lykopen se tvoří při zrání plodu, hlavně na povrchu vystaveném světlu. Proto není dobré slupku odstraňovat, protože bychom se připravili i o část lykopenu. 
Výbornou variantou konzumace je domácí rajčatový kečup.

 

Proč nejíst průmyslově vyráběný kečup

Průmyslově zpracovaná rajčata například ve formě kečupu nedoporučuji konzumovat, protože obsahují celou řadu přidaných látek, které nám škodí. Pokud si pozorně přečtete etiketu prodávaného kečupu, zjistíte, že „běžný“ kupovaný kečup obsahuje: vodu, rajčatový protlak, glukózo-fruktózový sirup (to je hrůza), zahušťovadlo, modifikovaný kukuřičný škrob, ocet kvasný lihový, přírodní aroma, konzervant: sorbát draselný, extrakty koření a další „dobroty“. Takže si při konzumaci takového kečupu smlsneme na cukru a chemických „lahůdkách“. 

Vypěstujte si rajčata na zahradě a udělejte si vlastní kečup :). O pěstování rajčat a obraně proti plísni na rajčatech si můžete přečíst zde.
 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.