Palmový olej je často používaným rostlinným produktem. A to zejména proto, že je poměrně levný. Je totiž levnější než například tuk řepkový.
Najdeme ho skoro všude – v margarínech, majonézách, sušenkách, čokoládě, tyčinkách, slaných pochutinách, v pečivu, v krmení pro zvířata i v kosmetice. Konkrétně: listové těsto, Perla máslová příchuť, Hera, Rama, Omega, Nutella, Lentilky, Snickers, Mars, Kofila a mnoho dalších.
Kvůli palmovému oleji jsou káceny pralesy
Na místech původních deštných pralesů vznikají palmové plantáže. Pro získání nových ploch jsou zakládány požáry. V Indonésii a Malajsii je takový rozsah požárů, že je to přirovnáváno k novodobé Apokalypse. Hoří prales, ale i vesnice, požár ohrožuje lidi, zabíjí zvířata a způsobuje vymírání živočišných druhů. Většina požárů byla údajně založena cíleně a některé se pak vymkly kontrole. Zvířata buď uhoří nebo když se jim podaří uniknout je zabíjí místní farmáři kvůli ochraně svojí úrody. Ohrožen je například orangutan, levhart obláčkový, gibbon a slon sumaterský, na pokraji vyhubení je i tygr sumaterský. Indonéské požáry prý produkují tolik oxidu uhličitého, že to může ovlivnit klima celé planety.
A navíc
- Ve 100 g palmového oleje je cca 50 g zdraví nebezpečných nasycených mastných kyselin.
- Při konzumaci hrozí například kardiovaskulární onemocnění (infarkt, mrtvice) a je zásadním faktorem při vzniku energetické nerovnováhy vedoucí k nadváze a obezitě.
- Palmový olej navíc neobsahuje žádné nenasycené mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje.
Přidat komentář