Mangold získává stále větší oblibu u pěstitelů a to nejen v přírodní zahradě. A to je dobře, protože je to zdravá zelenina, nenáročná na pěstování. Navíc je i dekorativní.
Jak pěstovat mangold
Mangold si můžeme předpěstovat například v pařeništi, ale postačí když ho od dubna vyséváme rovnou na záhon. Zahuštěné výsevy vyjednotíme nebo můžeme přepikýrovat v době kdy má rostlina již více pravých listů. Rostlinky by měly být minimálně 15 cm od sebe. Pokud máte málo místa, pro bohatou úrodu nám postačí i deset rostlinek.
Mangold sklízíme až cca do poloviny října, tj. do doby kdy už nové listy nerdorůstají. Sklízíme ho tak, že odlamujeme listy po obvodu. Pokud se objeví květ, je lepší ho odstranit, aby se rostlina nevysilovala.
Rostlinu můžete ponechat na záhonu do jara, protože je možné, že znovu obrazí. Můžete je ochránit přihrnutím zeminy ke kořenům, přikrytím chvojím apod.
Odrůdy mangoldu
Mangoldem si můžete nejen zpestřit jídelníček, ale i vyzdobit zahradu, protože jsou barevně zajímavé:
- 'Rhubarb Chard' – má červené řapíky,
- 'Yellow' – má žluté řapíky,
- 'Lucullus' – bílé řapíky,
- 'Perpetual Spinach' – zelené řapíky, náhrada špenátu.
Podle odrůd rozlišujeme mangold:
listový - tenčí řapíky, listy se zpracovávají jako špenát,
řapíkatý – zdužnatělé řapíky se zpracovávají jako chřest, jsou využívány např. do salátů.
Mangold a zdraví
Mangold obsahuje
- velké množství vitamínu C, vitamíny řady B, vitamín A, E a další,
- obsahuje také minerální látky, zejména vápník, draslík, železo, hořčík, fosfor a další,
- obsahuje antioxidanty a další cenné látky.
Mangold v kuchyni
Řapíky mangoldu můžeme zapékat, přidávat do salátů, nakládat a podobně.
Listy mangoldu připravujeme stejně jako špenát.
Přidat komentář