Kávovou sedlinu neboli lógr dávejte do kompostu

Káva

Pijete turka? Já ano. Lépe řečeno piju „turka z french pressu“ nebo „překapávaného turka“ :), protože mi to přijde chutnější a voňavější než instantní káva. Instantní káva nevoní, pokud ano, tak je to přidanou chemickou vůní... A hlavně mi přijde zdravější, protože instantní káva obsahuje například více akrylamidu (karcinogen) než opravdová káva. 
Říká se, že lógr ucpává odpad a tak jsem ho nikdy do odpadu nelila, ale vyhazovala do odpadkového koše.

Pak jsem se začala pídit po tom co v lógru je za látky. A zjistila jsem, že kávová sedlina obsahuje minerální látky zejména draslík, hořčík, železo a další. A ty se hodí pro rostliny ;). 
Lógr dávám na kompost a může se také přidávat do vermikompostéru.
Kávová sedlina má kyselé pH, takže je spíše vhodná pro rostliny kyselomilné. Což jsou například vřesy, vřesovce, rododendrony, azalky, hortenzie, borůvky, brusinky. V tomto případě lze přidávat kávovou sedlinu rovnou k rostlině. A je to vlastně jedna z náhrad rašeliny, kterou nedoporučuji používat (proč nepoužívat rašelinu se dozvíte zde). Jinak bych řekla, že je lepší lógr prostě zkompostovat a pak k rostlinám použít jako hotový kompost.
Zjistila jsem a mile mě to překvapilo, že existují kavárny, které lógr nevyhazují do běžného odpadu, ale dávají k dispozici zájemcům. Takže si do některých kaváren můžete pro kávovou sedlinu zajít a zkompostovat ji. Považte, že prý průměrná kavárna vyprodukuje ročně i 2 tuny lógru! To je docela velké množství a bylo by škoda tento biologický odpad nevyužít. A také oceňuji, že lidé přemýšlí jak pomoci životnímu prostředí. Protože každá pomoc i malá je dobrá...
 

Kategorie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.