recept

Domácí purpura podle přírodní zahrady – recept, návod

Domácí purpura

Miluju Vánoce. Mám ráda vůně, protože dělají příjemnou atmosféru a pomůžou při relaxu a to nejen o Vánocích.

K Vánocům u nás vždy tradičně patřila purpura. A protože si vždycky říkám, že do té kupované „kdoví co“ dávají... :), začala jsem si purpuru připravovat sama

Ráda bych ještě zmínila, že také vonné svíčky můžou obsahovat zdraví škodlivé látky. Proto je důležité při nákupu věnovat pozornost jejich složení. 

 

Dnes se s vámi chci podělit o recept jak a hlavně z čeho já vyrábím domácí purpuru.

Borůvky s noky - recept

Borůvky v mojí přírodní zahradě

Ingredience

Na těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 160 g hrubé mouky
  • sůl

Na klevelu:

  • 200 g borůvek
  • voda
  • med
  • smetana ke šlehání

 

Postup

Těsto

Dobře promíchám tvaroh se žloutky a rozpuštěným máslem a přidám mouku. Vypracuji tužší těsto. Z bílků si ušlehám tuhý sníh, který zamíchám do těsta.

Vlaštovičníkový olej proti klíšťatům – recept, návod

Vlaštovičník

Ingredience

  • vlaštovičník větší
  • rostlinný olej (olivový, slunečnicový...) 

Postup
Na přípravu oleje jsem použila čerstvý vlaštovičník, jednu středně velkou rostlinu bez kořene. Dejte pozor pouští oranžové mléko, hrozí potřísnění oděvu.

Přepuštěné máslo (ghí) - recept

Přepuštěné máslo

Ingredience

Kravské máslo

Postup

Máslo zahříváme v hrnci na mírném ohni až začne vařit. Pak stáhneme teplotu na minimum. Bílou pěnu - latóza a bílkoviny, která se objevuje, průběžně sbíráme. Musíme hlídat, aby se ghí nepřipálilo.

Přepuštěné máslo (ghí) musí mít zlatavě žlutou barvu (ne nahnědlou) a je čiré. Vaření trvá cca ½ hodiny. 

Pak ho přecedíme ho přes jemné sítko nebo plátno do uzavíratelné sklenice a necháme vychladnout. Sebranou pěnu můžeme použít do vaření, pečení, namazat na chleba atd.

Houbová omáčka smetanová – recept a návod

Les, houbová sezóna

Houbovou omáčku mám moc ráda, stejně tak smaženici :). Výhodou přípravy houbové omáčky je, že si ji můžeme uvařit i ze sušených hub a nejsme tak limitováni houbařskou sezónou. Mám pro vás recept na omáčku podle přírodní zahrady :).

Kváskové krekry podle přírodní zahrady – recept, návod

Kváskové krekry s bylinkami podle přírodní zahrady a moje orchidej :)

Kváskování je moje láska, to už asi víte :D. 
Když zadělávám chleba, většinou mi zbyde trochu rozkvasu. Nikdy ho nevyhodím, ale použiji na upečení nějaké dobroty. Například na upečení právě těchto úžasných krekrů...:)

Pokud nemáte vlastní kvásek, připravte si ho podle mého návodu. Recept najdete zde.

Pečená rajčata naložená v oleji – recept, návod

Pečená rajčata s česnekem a tymiánem

Vůně pečených rajčat spolu s česnekem a tymiánem, která se vždy line kuchyní, je úžasná a nedá se jí odolat :).

Na tento recept používám menší rajčata nebo cherry rajčátka. Rajčata pěstuji na zahradě, která je zdravá - bez chemie, v souladu s přírodou...;)

Ingredience

  • rajčata
  • česnek
  • tymián
  • sůl
  • olivový olej

 

 

Postup

Připravíme si pekáč s pečícím papírem.

Olej z oregana - recept, návod

Olej

Ingredience

  • olivový nebo jiný za studena lisovaný kvalitní olej
  • čerstvé oregano (dobromysl)

Postup 

Do vyvařené uzavíratelné nádoby dáme oregano, zalijeme olejem tak, aby bylo celé ponořeno v oleji.

A necháme cca 14 dní louhovat. Pak přecedíme.
Tip: Oregano sbíráme v červenci za suchých slunečních dní, nejlépe v poledne, kdy má největší obsah silic.

Kváskový chléb bez hnětení – recept a postup podle přírodní zahrady

Kváskový chléb podle přírodní zahrady

Pravý kváskový chléb pekly naše babičky. 

Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Co je tradiční kvásek a jak si vyrobit vlastní kvásek se můžete dočíst zde.

Kváskový chléb je nejzdravější, protože:

Jak jsem připravila svůj vlastní kvásek – recept, návod

Kváskování je láska na celý život :). První kvásek jsem dostala, ale nějak moc (jemně řečeno) nevoněl :). Naštěstí jsem se nenechala odradit tím, že prý první kvásek musím dostat, aby byl kvalitní.

Můj subjektivní pocit je, že se z toho dělá moc věda :D. Ale je to možná také tím, že se pouštím do všeho, mám ráda výzvy, pořád něco kutím a tak jsem se pustila i do kvásku.

Připravit si vlastní kvásek je velice jednoduché. Můj kvásek jsem vychovala u mě v kuchyni, je voňavý a mám ho už několik let. 

 

 

 

 

Stránky