Kadeřávek – zdravá i okrasná rostlina do zahrady i za okno

Kadeřávek v přírodní zahradě, prospívá zdraví

Kadeřávek je z mého pohledu nejen superpotravina, ale i superrostlina :). Nejen proto, že má plno zdraví prospěšných benefitů, ale také proto, že ji můžete venku na zahradě pěstovat i v zimě.

A navíc se dá krásně pěstovat i na balkoně či terase v truhlíku či v květníku za oknem :).

Kadeřávek je odrůda brukve (kapusty) a leckterá z žen by jí mohla závidět její kudrlinky :D. A proto ji také řadím mezi rostliny, které jsou i okrasné. Dají se sehnat i odrůdy s fialovými listy to je pak pastva pro oko... zvláště v zimě a nejen v přírodní zahradě :). Fialové listy má například odrůda Scarlet.

 

 

Zdravotní benefity kadeřávku

Obsahuje

  • Velké množství vitamínů (zejména vitamín C). Já bych ale vyzdvihla hlavně obsah kyseliny listové (patří do skupiny vitamínů B), která je významná například při tvorbě červených krvinek, pro vývoj plodu v těhotenství a také pro správnou funkci důležitých nervových přenašečů tj. pro správné fungování mozku a nervové soustavy.
  • Minerální látky.
  • Významný je též obsah antioxidantů například luteinu

Pěstování kadeřávku

Kadeřávek si můžeme předpěstovat doma či ve skleníku a pak přesadit nebo vyséváme od května přímo do půdy.

Není náročný a je mrazuvzdorný. A právě jeho mrazuvzdornost je z mého pohledu to, proč je tak významný. Můžeme ho totiž sklízet celou zimu a zajistit si tak přísun čerstvé zeleniny. Zvláště když ho pěstujeme v souladu s přírodou, má pro nás ty správné benefity :).

Kadeřávek je dvouletá rostlina. Tj. v prvním roce vytváří listy a další rok květy. Když ho necháte dozrát, můžete si sebrat semínka a mít úrodu z vlastních semínek přizpůsobených vaší zahradě. 

Způsoby konzumace a přípravy kadeřávku

Nejlepší chuť má kadeřávek po přemrznutí.

Stejně jako u většiny zelenin je nejlepší konzumovat kadeřávek čerstvý tj. například do salátů a smoothie. Ale je velice chutný i jako součást například polévek, dušený či restovaný.

Já jsem si oblíbila i kadeřávkové lupínky ("chipsy") na různé způsoby, které jsou vždy chuťově zajímavé a navíc se po nich nepřibírá :D.

Recept na lupínky brzy přidám...

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.