Ingredience
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 225 ml vlažného mléka
- 60 g cukru
- 50 g sádla
- 6 g soli
- čerstvé nebo sušené droždí
- 1/2 vejce
Ostatní:
- 1/2 rozšlehaného vejce na potření
- mák na posypání
Postup
Do mísy dáme mouku a vytvoříme důlek, do kterého dáme droždí, trochu cukru a vlažné mléko. Necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto.
Těsto rozdělíme na 4 díly, vytvoříme bochánky, posypeme moukou a necháme pod utěrkou cca 1 hodinu kynout.
Každý bochánek po vykynutí rozválíme a vniklou kruhovou placku rozdělíme radýlkem na 6 dílů (trojúhelníků). Poté trojúhelníky zarolujeme od širší části ke špičce. Hotové makovky ukládáme na plech s pečícím papírem špičkou dolů, protože pak se nám nerozrolují. :) Na plechu necháme ještě cca 1 hodinu kynout.
Po vykynutí makovky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 15 - 20 minut dokud nejsou makovky zlatavě hnědé.
Tip:
Místo rohlíčků můžete dělat uzly, houstičky apod.
Přidat komentář