Nejsilnější přírodní antibiotika – část 4. Zázvor

Oddenek zázvoru s narašeným pupenem

Zázvor je oblíbený zejména pro svoji pikantní chuť, ale zároveň také pro léčivé účinky.

Rostlina se nazývá zázvor lékařský a využívají se její oddenky. 

Zázvor jako koření je běžnou součástí například indické kuchyně a dobře se zabydlel u nás. Spolu s medem vytváří zázvor docela silné léčebné kombo. Návod na přípravu zázvorového čaje s medem najdete na konci článku.

Zajímavostí je, že například staří Řekové využívali zázvor, aby zmírnili svoje žaludeční problémy po prohýřených nocích :D. 

 

 

 

Co obsahuje zázvor

  • Gingerol, díky němuž má nejen onu známou a typickou pikantní chuť. Gingerol je i hlavním důvodem jeho léčivých účinků. Gingerol je svým složením podobný kapsaicinu, který se nachází v chilli papričkách.
  • Vitamíny A, C, E, vitamíny řady B.
  • Minerální látky - sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo.

Zdravotní účinky zázvoru

Má antibiotické účinky.
Posiluje imunitní systém.
Působí protizánětlivě a má antioxidační účinky.
Působí preventivně proti rýmě a chřipce. 
Tlumí bolest.
Zázvor působí pozitivně na trávení, pomáhá při pálení žlázy, proti nevolnosti a proti nadýmání.

Pěstování zázvoru

  • Pěstování zázvoru je poměrně jednoduché. Hodně ale záleží na kvalitě oddenku, který získáte pro pěstování.
  • Zázvor je běžně prodáván v obchodech, takže koupit oddenek čerstvého zázvoru není problém.
  • Prohlédněte si dobře zázvor, který kupujete, protože někdy můžete narazit i na takový, který je již narašený. Pak máte na půl vyhráno :).

Pěstování doma

Oddenek zázvoru pak vložíme do širšího květináče pupenem nahoru. Použijeme běžnou zeminu s přidaným kompostem. 

Květináč dáme nejlépe na okno

Zaléváme tak, aby zemina nebyla ani suchá ani přemokřená. Pokud bychom zalévali moc, mohl by oddenek shnít. 

Pěstování venku

Buď budeme zázvor pěstovat jen doma na okně nebo je možné ho v létě vysadit do záhonu. Je dobré mu vybrat místo nejlépe v polostínu na teplém stanovišti. Úroda venku bude větší a bude se mu dařit lépe. Jen je třeba ho včas na podzim sklidit, aby nezmrzl. 
Než se dočkáme oddenků k jídlu, uplyne dlouhý čas cca ½ roku a více. Sklizeň nám zázvor naznačí žloutnutím listů, to znamená, že ukončuje svojí vegetaci.

Čaj ze zázvoru - recept

2 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru (cca 2 cm oloupaného oddenku) zalijeme 1 l vařící vody a necháme cca 5 minut vylouhovat. Čaj dochutíme citronovou šťávou a medem.

Nebo můžete zkusit jinou variantu - zázvorový čaj dochuťte šťávou z pomeranče, skořicí a medem.

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.